In je portemonnee: print het kaartje met de lijst van verborgen suikers.

suiker

Suikerschuilnamen voor verborgen suikers

Download hier de lijst met 'verstopte suikers' in kant-en-klaar voeding. Dit zijn los toegevoegde suikers in producten. Hoeveel lees je af op het etiket bij koolhydraten 'waarvan suikers'. Deel het getal wat daar staat door 4 en je hebt het aantal suikerklontjes in het product.

Corrigeer voor de suikers uit fruit en melk, als dit in de ingrediëntenlijst onbewerkte, pure ingrediënten zijn.

Vruchtenconcentraat en fruitextract

Er kan van nature aanwezige suiker uit fruit in het product zitten, bijvoorbeeld in de vorm van geconcentreerd appelsap. Dan mag je schrijven: ‘Zonder toegevoegde suikers’ en ‘Dit product bevat van nature aanwezige suikers’. Bijvoorbeeld op appelstroop van 100% appels en peren gemaakt.

Ook als je vruchtenextract toevoegt aan bijvoorbeeld babyvoeding (fruithapje) of koek, lijkt het net of er geen suiker is toegevoegd.

Echter, dit sap of extract mist alle vezels en is dus niet meer te vergelijken met echt fruit. Het kan zelfs zo zijn dat de geur, smaak en mineralen/vitamines uit het fruitsap zijn gehaald met de-ionisatie in de fabriek. Het is dan letterlijk suikerwater geworden (#misleiding). De suikers uit fruit, zijn ontdaan van alles wat het deed denken aan de appel/druif waar het oorspronkelijk uit kwam.

Dit gede-ioniseerde concentraat vind je op het etiket terug als vruchtenconcentraat, fruitconcentraat, fruitextract of sapconcentraat. Je kunt het nu aan bijvoorbeeld frisdrank toevoegen, zonder het suiker te noemen.

Eigenlijk zou er gewoon 'suiker' in de ingrediëntenlijst moeten staan. Want bij suiker uit de suikerbiet schrijven we doorgaans ook gewoon 'suiker' op als ingrediënt. En niet suikerbietensap of suikerbietconcentraat. Voor je lichaam is suiker altijd suiker, ongeacht waar het uit komt. Ook bij de 'hippe' suikers als kokosbloesemsuiker.

Vruchtensap uit concentraat

Dit betekent dat het sap uit fruit is ingedikt. Er is water uitgehaald, zodat je minder volume hebt. Dit is goedkoper te transporteren vanuit het buitenland. In Nederland wordt er in de fabriek weer water toegevoegd, zodat het weer sap in pak wordt. Sap is ten opzichte van onbewerkt fruit een geconcentreerde vorm van suiker.

Melkpoeder

Melkpoeder is een vreemde eend in de bijt. Ik heb in 2017 overlegd met de Consumentenbond en zij vinden nu ook dat deze eigenlijk van de lijst af moet. Thuis zou je van melkpoeder weer melk maken, het oorspronkelijke product, door water toe te voegen. Bovendien geeft het door het vet- en eiwitaandeel in melk(poeder) geen grote suikerpieken in het bloed.

Verwerkt in een levensmiddel, zoals een koekje, is het aandeel doorgaans zo klein, dat het verwaarloosbaar is qua suikerbijdrage.

Zou melkpoeder wel op de lijst blijven staan, dan zou ook fruitpuree erop moeten.

Etiketten lezen of supermarktbezoek

Wil je meer leren over voeding, afvallen en etiketten? Kom dan eens langs voor een voedingsconsult Etiketten lezen of doe mee met een Supermarktsafari. We kunnen ook samen als consult de supermarkt bezoeken.

Bericht door Olijf Voedingsadvies (BGN-gewichtsconsulente Annette Wessels, Afvallen Odijk).