De Gebakken Lucht top 10 in Voedingsmiddelen-land (met filmpje)

De Gebakken Lucht top 10 is samengesteld door Tros Radar. Wat denk jij dat je eet als je de reclame bekijkt? Een product krijgt vaak een gezond glansje, maar wat is het nog meer dan dat? Radar bekeek 10 producten.

  1. Hero Fruit&Co Multifruit levert je weerstand en vezels. Maar ook sap vol suikers en toegevoegd vezel. Je kunt dus ook gewoon een appel eten.
  2. Coolbest Mango Dream overheerlijk mangosap. Maar het is slechts afkomstig uit concentraat en daarom aangelengd met water en extra suiker. Uiteindelijk slechts 10% mango.
  3. Quaker Cruesli Balans Appel Peer voor de ‘balanslijn’. Helaas bestaat dit voor 25% uit suiker. Niet echt goed voor de lijn dus, dit kan zeker weten beter.
  4. Becel pro-activ verlaagt het cholesterol. Maar in de kleine lettertjes staat dat je het pas kan gebruiken na overleg met je arts.
  5. Danone Actimel ondersteunt het immuunsysteem. Echter is deze claim niet wetenschappelijk bewezen en bevat slechts 1 bacteriesoort. Door vitamines B6 en D toe te voegen mag de claim wel gevoerd worden. Daarnaast zit er ook weer een hoop suiker in zo’n flesje. Niet bepaald goed voor de darmflora.
  6. Natrena Stevia zoet uit de natuur op basis van de Stevia plant. Echter het bevat maar 3% stevia. De rest is het vulmiddel maltodextrine. Een dure pot voor zo’n goedkope vulling.
  7. Waldkorn brood, mooi, donker pitjesbrood. Maar vol met tarwebloem en dus niet volkoren.
  8. Peijnenburg ontbijtkoekrepen met minder dan 2% vet en bron van vezels. Echter ook een suikerbom, 40%, en slechts 3% vezel. Het teveel aan suikers wordt in je lichaam omgezet in vet.
  9. Slagerij Zandvliet ‘Ambachtelijke slagerskwaliteit grillworst’: Origineel gegrild, Slagerij Zandvliet sinds 1929, ambachtelijke slagerskwaliteit, glutenvrij. In 1929 maakte opa Zandvliet de worst ongetwijfeld heel anders, b.v. zonder of met andere e-nummers. Het woord ‘ambachtelijk’ is niet beschermd. Vertrouw bij etiketten met die opdruk liever de achterkant dan de voorkant.
  10. Kellogg’s Special K, Biscuit Moments Aardbei: ‘Special K is je partner op elk moment van de dag met 4 verschillende gamma’s graantussendoortjes’, voor vrouwen die slank willen blijven.  In één koekje zitten 49 kilocalorieën. Bovendien zijn ze per 2 stuks verpakt. In één Bastognekoekje zitten 50 kilocalorieën, met nota bene veel minder ingrediënten. Er is niemand met het lef om Bastognekoekjes te verkopen als verantwoord tussendoortje.

Wil jij afslanken of gezonder gaan eten verdiep je dan echt in de materie of laat je adviseren. Wist je dat Olijf Voedingsadvies een consult ‘etiketten lezen’ heeft?

Klik op dit plaatje en je ziet deze ‘gebakken lucht’ op video duidelijk uitgelegd (de 1e 10 minuten).