Gezondheidsproblemen na een crashdieet, foute boel.

Na een crashdieet loop je grotere kans op het ontwikkelen van galstenen met alle problemen van dien. Dit kan als gebeuren als je 6 tot 10 weken een dieet van 500 kcal per dag hebt gevolgd.

Kies je voor de langzame methode van afvallen door gezond te blijven eten, dan behaal je minder snel gewichtsverlies, maar hoef je naderhand je galblaas waarschijnlijk niet te missen.

Hier volgt een citaat van gezondheid.be:

Bij crashdiëten komen vaker galstenen voor

Personen die een zeer laag calorisch dieet volgen, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van galstenen dan personen die een gematigd dieet volgen. Dat schrijven Zweedse onderzoekers in het International Journal of Obesity.

Het crashdieet bestond uit het eten van 500 calorieën gedurende 6-10 weken waarna gedurende 9 maanden normaal, gezond voedsel werd gegeten en extra inspanning werd geleverd. Bij het gematigde dieet werd gedurende 3 maanden 1200 tot 1500 calorieën per dag ingenomen, met een periode van 9 maanden om het gewicht te normaliseren.

Bij het crashdieet trad na 3 maanden 15 kilo gewichtsverlies op, bij het gematigde 8,5 kilo. Na een jaar was dat 12 kilo resp. 9 kilo. Galstenen traden op bij 48 personen in de crashdieet groep en bij 16 in de gematigde groep.