Mindful-eten tijdens de feestdagen

Mindful-eten, tijdens de feestdagen, zorgt ervoor dat je meer geniet van minder eten. Mindful-eten betekent met aandacht eten om te ontdekken waar je eigenlijk honger naar hebt. We onderscheiden hierin 7 types honger. Je kunt bij alles wat je eet of drinkt nagaan welke van de 7 hongersoorten aanwezig is en in welke mate. Door pauzes in te lassen kun je beslissen of, hoeveel en wat je gaat eten of doen om de betreffende honger te stillen.

1.      Ooghonger: je ziet (anderen) eten en voelt de verleiding om dat ook te gaan doen. Kijk langer voordat je gaat eten.

2.     Neushonger: je ruikt eten en de bijbehorende verleiding het voedsel in je mond te stoppen. Ruik langer voordat je gaat eten.

3.     Mondhonger: je hebt zin in een smaak of textuur – pittig, fris, zoet, bite, knapperigs, smeltende gewaarwording en dergelijke. Concentreer je op  wat er gebeurt in je mond als je kauwt: wat proef je en wat voel je.

4.     Maaghonger: een licht trekkend tot knorrend en sterk rammelend gevoel in je maag. Dit is biologische honger, let op de verzadiging.

5.     Lichaamshonger: de cellen behoeven voedsel zoals suiker, zout, water. Je voelt je slap of bent licht in het hoofd vanwege een lage bloedsuikerspiegel of je hebt dorst. Dit is ook biologische honger.

6.     Hoofdhonger: een gedachte in je hoofd zegt dat je gaat eten, vaak met een oordeel zoals mag wel/mag niet, goed/slecht, zou moeten/zou niet moeten. Onderzoek deze gedachte op waarheid.

7.     Harthonger: emotionele honger doordat je je verveelt, boos, gestresst of verdrietig bent, aandacht wilt, je verbonden voelt, vervulling zoekt en dergelijke. Hoe los je deze honger op?

Dorst of moe:

Ga ook altijd na of er sprake is van dorst of moeheid. Deze signalen worden vaak verward met honger.

Belangrijk is om niet te oordelen, maar alleen waar te nemen. Ondertussen 100% genieten van het voedsel met al je zintuigen. Door te eten met deze aandacht geniet je vanzelf meer van minder eten. Het voedsel komt zo ook veel beter tot zijn recht. En ook het werk van de mensen die het bereid hebben. Strooi rijkelijk met complimenten! Dus ik wens je, door deze speedcursus, een mindful Kerstdiner en Oud&Nieuw met veel bewuste aandacht. Deze oefening kun je altijd en overal doen.