Nieuw: Proefmonster Koolzaadolie van Nederlands Bodem – Hollands Goud

Nieuw op de markt: Koolzaadolie van Nederlandse Bodem, ook wel Hollands Goud genoemd.

Wat is dit voor olie? Laten we eens kijken wat het is én waar het uit bestaat.

Koolzaad, raapzaad of canola olie

Koolzaadolie wordt gewonnen uit de zaden van koolzaad, niet te verwarren met raapzaad. Koolzaad is een landbouwgewas, raapzaad een inheemse wilde plant. Beide soorten worden tegenwoordig grootschalig verbouwd. Daarnaast vind je ook nog vaak de term ‘canola-olie’: de genetisch gemodificeerde variant van koolzaad. Deze vorm mag in Europa niet verbouwd worden maar de olie wordt wel uit Noord-Amerika ingevoerd. (Canola = CANadian Oil Low Acid.) In de Verenigde Staten wordt alle koolzaadolie (Engels: “Rapeseed Oil”) om marketingredenen onder de naam Canola-olie op de markt gebracht, ook als het niet van de Canola-variant is geproduceerd. Dit in verband met de negatieve betekenis van het woord “rape” (Nederlands: verkrachting). In de praktijk worden de namen dus al snel door elkaar gebruikt.

Hollands Goud is koolzaadolie van de beste kwaliteit gerijpt koolzaad met een koude persing. Op deze manier blijven de subtiele nootachtige smaak en de vitamines en antioxidanten behouden. De olie is verkrijgbaar in twee varianten. ‘Puur’ is een toegankelijke en subtiele olie voor salades, dressings en sauzen, ‘Bak&Braad’ is een milde olie die geschikt is om op hoge temperaturen te grillen, bakken en wokken.

Oliën bestaan volledig uit vet. Ze worden gebruikt bij het klaarmaken van eten of verwerkt in voedingsmiddelen. De meeste oliën bevatten veel onverzadigd vet. Dit type vet is goed voor de gezondheid. Oliën zijn onderdeel van een gezonde voeding en vallen onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Vet levert energie en is een bron van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D en E. Kool- en raapzaadolie worden vaak gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Nieuw is dat het als product van Hollandse bodem aan consumenten wordt aangeboden.

Samenstelling

Koolzaadolie is van nature rijk aan omega 3 (linoleenzuur – meervoudig onverzadigd vet) en omega 9 (oliezuur – enkelvoudig onverzadigd vet), bevat omega 6 (linolzuur – meervoudig onverzadigd vet), antioxidanten en vitamine E. Het is laag in verzadigd vet en dus hoog in onverzadigd vet. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten. De aanbeveling is om  1 eetlepel bereidingsvet per dag te gebruiken. Je kunt je misschien voorstellen dat het hier dan niet zoveel uitmaakt uit welke onverzadigde vetten een olie bestaat. Je praat per saldo maar over een laag aandeel op een dagvoeding.

Over omega 6: Vanuit de natuurvoedingsdeskundigen wordt vaak aangeraden het aandeel omega 6 vetzuren/linolzuur laag te houden. Het zou ontstekingsbevorderend werken. Daarom wordt dan vaak olijfolie aanbevolen en ook een beetje roomboter (een beetje verzadigd vet per dag mag). Je ziet dat koolzaadolie een relatief laag omega 6 gehalte heeft.

Over omega 3: Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA, zoals aanwezig in vette vis, extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk deze vetzuren uit vis op te nemen, zeker vanaf de volwassen leeftijd. Het consumeren van koolzaadolie voor omega 3 geeft dus geen extra effect.

Leuk om te weten

Koolzaad is van levensbelang voor onze bijen. Doordat koolzaad heel vroeg bloeit, levert het een belangrijke bijdrage aan de bijenhouderij. Een goede ontwikkeling van een bijenvolk in het voorjaar zorgt later voor een betere natuurbestuiving, dit is weer goed voor de biodiversiteit.

Samengevat

Koolzaadolie is, vanwege het hoge aandeel onverzadigd vet, een verantwoorde olie voor gebruik in de keuken. Hollands Goud is te koop bij Albert Heijn, Plus en Spar.

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo (Bunnik, Odijk, Werkhoven, omgeving Utrecht en Heuvelrug).