Hoeveel eten en drinken is genoeg bij de avondvierdaagse?

Hoe zit het eigenlijk met het energieverbruik tijdens de avondvierdaagse? Hoeveel verbruikt een kind op de 5 of 10 kilometer en welke voeding zet je daar tegenover?

Drinken en de energie?

Wanneer iemand van 30 kg een uur wandelt in een tempo van 5 km/uur is het energieverbruik 120 kcal. Dit geldt voor de kinderen die de 5 km lopen.

Wanneer iemand van 40 kg tien kilometer wandelt in dit tempo verbruikt deze 320 kcal. Dit getal is van toepassing op de kinderen van de 10 km.

Je ziet wel eens kinderen met een flesje à 500 ml Energydrink: ca. 300 kcal. Je verbruikt dit dus niet of nauwelijks tijdens een avondje lopen. Het zijn maar liefst 18 suikerklontjes. Er zijn ook flesjes van 330 ml – 195 kcal, ofwel 12 suikerklontjes. Hoe hip zo’n flesje er ook uit ziet, het blijft gewoon een calorierijk suikerdrankje. Je moet hier lang voor wandelen om het te verbranden.

Een beter alternatief zou de dorstlesser zijn: 110 – 150 kcal per flesje van 500 ml. Deze isotone dorstlesser bevat nog steeds 7 suikerklontjes. Neem je een flesje van 330 ml, dan kom je op 4,5 klontje.

Maar ook dit is niet nodig, omdat je na het nuttigen van je avondmaaltijd gewoon voldoende energie opgenomen hebt om de avondvierdaagse zonder problemen uit te lopen. Wat vind u ervan om het te houden bij een flesje met kraanwater? Met een paar ijsklontjes erin blijft het ook nog lekker fris.

Snoep?

Natuurlijk is het leuk om wat uit te delen. Denk dan aan een druivensuikertje, suikervrije kauwgom of een enkel snoepje. Want een paar snoepjes betekent meer energie dan je denkt, namelijk al snel 50 kcal. En de laatste dag: feestelijke bloemen of een klein cadeautje in de vorm van speelgoed. De echte beloning is de medaille! Wilt u niet dat uw kind door vrienden en familie wordt behangen met snoep, geeft dit dan tijdig aan hen aan.

Wat nog meer?

Het tijdstip van de avondvierdaagse is vaak lastig, maar probeer toch van te voren een snelle en gezonde maaltijd klaar te hebben. Vervolgens een stuk fruit of rauwkost mee voor onderweg en een flesje water. Hiermee blijf je lekker fit.

avondvierdaagse