Philips Airfryer een goed idee (Consumentenbond)? – YouTube

De Consumentenbond deed een onderzoek naar frituren met of zonder vet. Het resultaat zie je in het filmpje. Meer informatie over het onderzoek vind je in deze tekst: http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/keuken/friteuses/philips-airfryer/philips-airfryers-friteuse/?CID=EML_NBR_CB_201201209_L

In de tekst staat dat gewone diepvriesfrites 15% vet bevat en die uit de airfryer 6%.  Ik heb berekend dat dit een verschil van 140 kcal per portie van 175 gram patat betekent. Dit gewicht is de hoeveelheid die je eet, wanneer je 700 gram frites voor 4 personen klaar maakt. Deze hoeveelheid is geschikt om te gebruiken als aardappelvervanger in je warme maaltijd. Verder eet je dan nog 200 gram groenten en 100 gram mager vlees, eventueel de maaltijd verder aangevuld met rauwkost. Ik kom dan voor deze maaltijd op zo’n 600 kcal, wat redelijk acceptabel is. (Dit is dus wel heel wat anders dan een bord frites uit de snackbar, zonder groenten en met vette snack en mayo.)

Wat verder interessant is: diepvriesfrites uit de airfryer bevat, t.o.v. de andere tests,  slechts een heel laag gehalte aan acrylamide. Dit is een mogelijk kankerverwekkende stof, die ontstaat bij bakken, grillen en roosteren van aardappelen en granen.

Wat moet je nu met al deze informatie? Als je vaak frites eet, is de airfryer handig. Maar als je zelden frites eet, maak er dan gewoon een gezonde maaltijd van met voldoende groenten en een mager stukje vlees, vis of vega. Dan maakt het eigenlijk niet uit welke frites je neemt. Het verschil van 140 kcal beweeg je er wel weer af, als je hier bewust mee omgaat.

Vergelijking: Frituren met of zonder vet? (Consumentenbond) – YouTube.