De negativiteitsdenkfout van de afvaller

Gister las ik een stukje in de Volkskrant van de Argumentenfabriek Denkacademie: Het ABC van de denkfouten – Negativity bias – Negatieve gebeurtenissen onthouden we goed. Het mechanisme hiervan is op allerlei terreinen hetzelfde.  Er zijn wel 5 complimentjes nodig om de schade van één negatieve opmerking te compenseren. Dat verliezen ons zwaar vallen blijkt uit volgend experiment. Je krijgt een gok aangeboden die door het opgooien van een munt wordt beslist. Als het kop is verlies je 100 dollar. Als het munt is win je 150 dollar. Hoewel dit rationeel gezien een aantrekkelijke gok is – je kunt immers meer winnen dan verliezen –  hebben de meeste mensen geen zin om het muntje op te gooien. Verliezen wegen zwaarder dan winsten. De negativiteitsfout is hardnekkig en moeilijk te omzeilen. Wees je bewust van je selectieve geheugen. Sta expliciet stil bij positieve ervaringen. En relativeer. Daar word je bovendien een gelukkiger mens van.

Dus als je een ‘misser’ maakt met eten tijdens het afvallen. Laat dit dan niet je hele dag bepalen. Kijk vooral ook wat goed gaat en pak steeds de draad weer op. Elk moment is weer nieuw om je voeding goed op de rit te zetten en ook positieve ervaringen te hebben. Als je deze opschrijft, regent het complimenten en bied je tegenwicht tegen het selectieve geheugen.

Meer lezen over het ABC van denkfouten, klik : http://www.argumentenfabriek.nl/denkacademie (even naar beneden scrollen op deze site voor alle artikelen in de Volkskrant over dit ABC)