Overheid: minder zout in brood – Voeding Nu, informatie over voedsel, voeding en gezondheid, voeding en ziekte

Het zout in brood wordt verlaagd. Maar je kunt zelf veel meer doen om minder zout te eten. Kook bijvoorbeeld zo min mogelijk uit zakjes en pakjes. Eet kant-en-klaar producten en snacks als pizza of chips echt als uitzondering. Neem ongezouten nootjes in plaats van de gezouten variant. En probeer eens een kruidenzout of low-salt als je zout uit een vaatje gebruikt. De belangrijkste beweging die je kunt maken om minder zout te eten is door voor pure, onbewerkte producten te kiezen.

Overheid: minder zout in brood – Voeding Nu, informatie over voedsel, voeding en gezondheid, voeding en ziekte.

 Weinig nodig Je hebt maar weinig natrium nodig: een volwassene heeft onder normale omstandigheden genoeg aan 0,4 gram per dag. Dagelijks 1 gram keukenzout is dus voldoende. In de praktijk kun je zelfs  helemaal zonder toegevoegd zout: de benodigde hoeveelheid natrium haal je met gemak uit voeding waarin natrium van nature voorkomt. Het advies voor gezonde Nederlanders vanaf 10 jaar is om maximaal 2400 milligram natrium (dit is 6 gram zout) per dag te gebruiken, minder (5 gram) is nog beter. Echter de gemiddelde Nederlander zit op 9 tot 10 gram zout per dag.