Cake voor elke dag
Cake voor elke dag, dat klinkt goed! Dat kan met een puur gezonde versie.
Een cake vol vezels, vol met ‘langzame’ koolhydraten, veel onverzadigd vet, laag in zout en met een hoge voedingswaarde.
Een gewone cake bevat nauwelijks vezels en veel ‘snelle’ koolhydraten uit toegevoegd suiker en bloem. Deze laten je bloedsuiker snel stijgen en dat helpt niet om af te vallen.
Ingrediënten (voor 15 plakken)
Schillen, raspen of malen:
3-4 winterwortels (geraspt)
1 appel (geschild en geraspt)
80 gram amandelen of andere rauwe, ongezouten noten (in stukjes)
In de blender glad mengen:
100 gram rozijnen
2 bananen
1 ei
Alles bij elkaar voegen en roeren:
250 gram volkorenmeel of boekweitmeel
2 theelepels kaneel
1 zakje bakpoeder
1 theelepel zout (gejodeerd – met jodium)
60 gram olijfolie voor warme toepassing
40 gram roomboter of kokosolie (eventueel even voor-smelten)
voeg de andere voorbereide mengsels ook toe
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakblik in
Schil en rasp de appel en winterwortels, maal de amandelen/noten
Meng de bananen, ei, rozijnen in een blender glad
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en meng goed met een lepel tot één massa
Hup, 55 minuten in het blik in de oven
Voedingswaarde per plak van 80 gram
energie 200 kcal, vet 10 gram, waarvan verzadigd vet 2.4 gram, eiwit 3.5 gram, koolhydraten 23 gram, vezels 2.4 gram, zout 0.16 gram
Let op: 1 plak per dag is meer dan genoeg in verband met de energie die het levert, bijvoorbeeld geschikt als ‘15.00 uurtje’