Taart: deze is puur gezond!

Zoek jij een gezond tussendoortje? Deze taart is écht puur gezond! Je kunt hem daarom met een gerust hart eten als tussendoortje, 1x per dag. Een stuk van deze taart is namelijk gelijkwaardig aan 1 groot stuk fruit en 1 handje noten. Onbewerkt, dus zonder toegevoegd suiker én met dit recept blijft ook je oven schoon. Een heerlijk recept voor een high-tea of als je kinderen graag iets gezonds willen maken. Geweldig toch!

IMG_0850

 

 

 

 

 

 

 

 

Recept

Stap 1

100 g walnoten, ongezouten, ongebrand

75 g amandelen, bruine met vliesje, ongezouten, ongebrand

6 dadels, zonder pit, ready to eat

6 vijgen, ready to eat

Stap 2

3 bananen

2 eetlepels kokosrasp, gemalen kokos

1 citroen

Stap 3

2 appels (met of zonder schil)

kaneel

 

Werkwijze (nodig: keukenmachine, taartvorm)

Stap 1

Maal de noten tot 'zand'. Voeg de dadels en vijgen toe. Blijf malen tot het deeg bindt, plakkerig wordt met een grove structuur. Dit spreidt je uit in een taartvorm (24 cm doorsnee), druk aan.

Stap 2

Keukenmachine omspoelen. Maak het volgende mengsel egaal in de machine: de bananen, sap van de halve citroen, kokosrasp. Dit spreidt je uit over de bodem.

Stap 3

Decoratie: Dunne plakjes appel, gemengd met het sap van de andere helft van de citroen en kaneel. Eventueel wat kaneel of kokos eroverheen strooien.

Bewaren in de koelkast (enkele dagen, maar waarschijnlijk is deze taart snel op ;-)).

Deze taart snijd je in 8 of 10 stukken.

 

Voedingswaarde ten opzicht van appeltaart

 

  • Méér taart tegen minder energie (kcal)
  • Veel onverzadigd en dus veel minder verzadigd vet. De hoeveelheid verzadigd vet in de gewone taart is ten opzichte van het totaal vet een ongezonde verhouding.
  • Veel minder koolhydraten én geen suiker toegevoegd
  • Meer vezels, vergelijk met 1 snee volkoren brood: 2.3 gram vezels
  • Nauwelijks natrium, geen zout toegevoegd
  • Meer voedingswaarde van vitamines en mineralen, kijk b.v. eens naar de bijdrage aan calcium - leuk meegenomen, doet er echt toe voor je botgezondheid

Gewone appeltaart heeft meer vitamine A en D, want er wordt roomboter gebruikt. Maar deze vitamines krijg je voldoende binnen als je je brood besmeert met vetstof, worteltjes en vette vis eet.

De ingrediënten van de gezonde appeltaart zorgen wel voor een hogere prijs. Toch zeker wel zo'n €1,00 per stukje (noten, vijgen). Gewone appeltaart zal iets onder €0,50 per stuk zijn.

Nutriscore A

(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)

 

Conclusie

Met 1 stuk van deze taart lever je een bijdrage aan je gezonde tussendoortjes, ter waarde van 1 groot stuks fruit en 1 handje rauwe noten

Meer complexe koolhydraten, vezels, en je moet erop kauwen - meer verzadiging, stabiele bloedsuikerspiegel, dus gunstig bij afvallen, daarnaast goed voor je cholesterol

Veel onverzadigd vet - gunstig voor je cholesterol/hart- en vaten

Meer gezonde voedingswaarde en lekker! Je betaalt daar wel iets meer voor.

Ben je niet zo groot, meer op leeftijd of beweeg je weinig, dan zou ik de taart in 10 stukken delen in plaats van 8. Je komt dan uit op 200 kcal ter waarde van 1 stuks fruit en een handje noten. Bij Olijf Voedingsadvies kun je leren hoe je dit gezond in je dagmenu inpast.

IMG_0852

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingrediënten over? Lekker hapje met dadels

Bronvermelding recept: Ik vind het belangrijk om mijn bronnen te vermelden, maar helaas kan ik het van dit recept deze keer niet terug vinden.

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo (Bunnik, Odijk, Werkhoven, omgeving Utrecht en Heuvelrug).