Ontbijt, te kust en te keur
Hieronder vind je een lijst met suggesties voor je ontbijt. Je kunt er lekker mee afwisselen of een favoriet kiezen. Mijn favoriet is, al zo lang ik me kan herinneren, een schaaltje halfvolle yoghurt met muesli zonder (of laag in) suiker. Eenvoudig, maar goed.
1 kom pap van 200 ml halfvolle melk en 6 eetlepels havermout, serveren met blauwe bessen (vers of diepvries)
1-2 sneetjes volkorenbrood besmeerd met boter of halvarine, 1 gekookt ei
1 schaaltje yoghurt met 2 handjes bramen en 1-2 eetlepels ongezouten pecannoten, grof gehakt
1 snee volkoren mueslibrood met halvarine,
1 volkoren beschuit met dun roomboter, aardbeien
1 schaaltje yoghurt met 1 banaan in plakjes, 1-2 eetlepels lijnzaad
1 gebakken ei, 1-2 snee volkoren zuurdesembrood met roomboter of halvarine
1 schaaltje halfvolle kwark met 1 mandarijn in partjes en 2-3 eetlepels muesli (minimaal 8 gram vezel/100 gram, maximaal 16 gram suiker/100 gram, geen zout toegevoegd, maximaal 2 gram verzadigd vet/100 gram)
1 schaaltje yoghurt met een drupje honing en 1 eetlepel rozijnen, 2 sneetjes volkoren knäckebröd (minimaal 6 gram vezel/100 gram) met halvarine en rookvlees of hüttenkäse met komkommer of tomaat
Smoothie van yoghurt, vers fruit en 4 eetlepels brinta
1-2 sneetjes donker roggebrood met kaas (30+)
Bircher muesli/overnight oats: in de avond 3 eetlepels havervlokken met 5 eetlepels water laten weken in de koelkast. De volgende morgen toevoegen: geraspte appel, kneepje citroensap, eetlepel grof gehakte hazelnoten. Eet het met een half schaaltje magere kwark of yoghurt.
Drinken bij je ontbijt: thee, koffie (met melk), (karne)melk, zuivel met minder dan 6 g suikers per 100 gram, water