Jouw motivatie voor afvallen is…?

Motivatie: Als ik aan het werk ben met een cliënt, verandert soms gaandeweg de motivatie: 'Waarom zou ik al die moeite nog doen? Ik heb al veel bereikt. Het is eigenlijk misschien wel prima zo.'

Of als je nog niet begonnen bent met afvallen: Waarom wil je überhaupt beginnen? Laat je inspireren door de motivatie van onderstaande cliënten.

 

Wat was er aan de hand, cliënt 1

Deze persoon was al veel afgevallen en voelde zich fit en gezond. De keus was: blijf ik nu doorgaan met mijn nieuwe eetpatroon of tja, kunnen de remmen weer meer los? Waarom zou ik al die moeite blijven doen?

De aanvankelijke motivatie was afvallen voor een fit en gezond gevoel. Dat was gelukt. Deze persoon wilde niet terug naar af met zijn gewicht. Dus was de hernieuwde motivatie het vinden van een evenwicht voor behoud van resultaat. Door erover te praten kwamen we erachter dat dit écht belangrijk was.

 

Wat was er aan de hand, cliënt 2

Deze persoon kreeg al snel behoorlijk grip op het eetpatroon en voelde zich daardoor fitter, sterker, krachtig en trots. Maar door het goede gevoel van kracht en trots, was afvallen opeens niet meer zozeer het doel. Deze cliënt voelde zich eigenlijk prima en had haar lichaam geaccepteerd zoals het was.

Hoe erg was het nou eigenlijk om de teugels te laten vieren? In een gesprek kwamen we erachter dat dat toch niet heel slim zou zijn. Immers, dan zouden de moeheid en machteloosheid ook terugkeren. Tja, en eerlijk gezegd zaten de kilo's ook nog wel wat in de weg.

!!! Wat een fijne ontdekking om je mooi en waardevol te kunnen voelen, los van de kilo's en van hoe je eruit ziet. Het spiegelbeeld als motivator was niet meer het belangrijkste. Wel: Hoe zit je in je lijf en hoe voel je je. Dat laatste was qua kilo's nog niet af.

 

Ga je ook mee op deze reis?

Wil je ook eens sparren over jouw motivatie voor gezond en blijvend afvallen? De intrinsieke factoren vinden, waardoor dit voor jou écht belangrijk is? Maar op zo'n manier dat je gevoelsmatig niet aan het lijnen en lijden bent?

motivatie