Tosti: Leuke en gezonde ideetjes

Tosti’s

Tosti’s, wie eet ze niet? Ik maak regelmatig als lunch een snelle tosti van volkorenbrood met 2 plakjes 30+ kaas. Ook handig voor een lunchwandeling. Maar het kan leuker en gezonder! Daarom hieronder een overzichtje. En serveer ze bijvoorbeeld met een komkommersalade of gebruik eens volkoren krentenbrood.

Eigenlijk zou ik een tosti-challenge moeten organiseren ;-). Ik ga in ieder geval mijn tosti in het vervolg opleuken met groente en fruit. Heb jij een leuke foto van je gepimpte tosti? Stuur maar op, dat zou ik erg leuk vinden.

 

Ideeën voor tosti’s

 • Banaan, pindakaas en een likje sambal
 • Tomaat, rode ui, paprika, feta en olijf
 • Kaas, pesto
 • Zachte geitenkaas, avocado, paprika
 • Tomaat, mozzarella, basilicum
 • Philadelphia, zalm, parmezaanse kaas
 • Hüttenkäse, kipfilet, zongedroogde tomaatjes
 • Geitenkaas, gegrilde paprika
 • Appel, kaneel
 • Gegrilde groenten (aubergine, courgette), pesto
 • Hummus, kipfilet, paprika
 • Boursin (light) en tomaat
 • Courgette, tomaat, kaas, oregano
 • Spinazie, mozzarella, zwarte olijven
 • Peer, geitenkaas
 • Kaas, komkommer, olijf
 • Leftovers: Tomatensaus, tonijnstukjes uit blik, olijf (foto hieronder)

Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Acrylamide, zwart/bruinkleuring

Zorg er altijd voor dat je tosti nooit donkerbruin of zwart wordt. Houd het goudgeel om de vorming van acrylamide te beperken. Acrylamide is een stof, die in kleine hoeveelheden kan ontstaan, als zetmeelrijke producten worden verhit boven 120°C.

Uit proefdieronderzoek blijkt dat acrylamide schadelijk is voor dieren. En daarom kan bij mensen een hogere inname mogelijk ook schadelijk zijn. Je kunt de vorming van acrylamide beperken door zetmeelrijke producten niet te bruin te bakken en gevarieerd te eten.

Bronnen: Olijf Voedingsadvies, Voedingscentrum, Puur Gezond