Goeie Grutjes wat 'n Cake, homemade

Goeie Grutjes wat 'n Cake, homemade natuurlijk. Ik heb het geoptimaliseerd* naar zonder suiker en zout, dus helemaal Goede Voeding proof. Ik vind het een uitdaging om recepten te maken die voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding. Waar anderen vaak roepen dat iets supergezond is, klopt dat vaak niet. Bijvoorbeeld omdat er vormen van suiker (tafelsuiker, sappen, bomvol gedroogd fruit) worden gebruikt of teveel verzadigd vet en zout. Maar, dit geoptimaliseerde recept levert juist een uitgebalanceerd aandeel in voeding, die je volgens de richtlijnen toch 'moet' eten.

 

Ingrediënten voor deze cake

  • 150 gram Amandelen met bruin vliesje, ongezouten, zelf malen tot meel (of gebruik een kant-en-klaar meel met meer dan 7 gram vezels/100 gram)
  • 60 gram grove Havervlokken, zelf malen tot meel (of gebruik een kant-en-klaar meel met meer dan 7 gram vezels/100 gram, volkoren tarwemeel bijvoorbeeld)
  • 250 gram Water
  • 135 gram Rozijnen
  • 105 gram Boekweitzaden (heel)
  • 130 gram Appel (1 grote met schil óf 2 kleine Elstar), geraspt
  • 2 eetlepels Olijfolie (samen 20 gram)
  • 3 Eieren (ca. 3 x 50 gram)

Werkwijze

  • Meng de meelsoorten: amandel- en haver/volkorenmeel.
  • Voeg toe: het water, boekweitzaden, rozijnen, geraspte appel, olijfolie.
  • Splits de eieren en voeg de dooiers toe. Klop de eiwitten stijf tot pieken.
  • Spatel de eiwitten door het mengsel, voor een luchtiger baksel.
  • Schenk alles over in een bakblik, bekleed met bakpapier.
  • Bak 45 minuten op 180 graden.
  • Afkoelen, in 16 plakken snijden, bewaren in de koelkast.

Voedingswaarde per plak cake à 65 gram

  • Energie 170 kcal, vet 8.7 gram, verzadigd vet 1.0 gram, eiwit 5.3 gram, koolhydraten 16.6 gram waarvan 8 gram uit fruit, vezels 2.3 gram, zout nihil.
  • Gedroogd fruit 9.5 gram per plak (mee te rekenen als ca. 1/2 stuks fruit, van de 2-3 stuks per dag ), ver onder de richtlijn van maximaal 20 gram gedroogd fruit per dag.
  • Noten (amandelen) 10.4 gram per plak, een mooie bijdrage aan de richtlijn van 15-25 gram noten per dag.
  • Volkorenmeelsoorten (boekweit en haver/volkorenmeel) 11,4 gram per plak (ca. 1/3 boterham).

Nutriscore B

(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)

 

Optioneel

  • Ben je nog aan het wennen om minder suiker te gebruiken en wil je dus graag een vleugje toevoegen? Blijf dan bij 1 eetlepel à 15 gram in dit recept. Dit is slechts 1 gram per plak, 1/4 suikerklontje.
  • Ben je nog aan het wennen om minder zout te gebruiken, blijf dan bij maximaal 4 gram in dit recept. Dit is 0.32 gram per plak. Gebruik je bakkerszout, dan levert dit je 20 mcg jodium (ongeveer net zoveel als in 1 boterham).
  • Maar door gebruik van amandelmeel is dit baksel al zoetig en zacht van zichzelf. Dus laat je niet afschrikken door recepten zonder suiker en zout :-). Probeer het eens zonder!

Wil je een ander baksel maken? Deze Altijd-Goed-Koek vind je vast ook lekker.

*Geïnspireerd op het boekweit-broodrecept uit het kookboekje 'Lekker Anders!' van D.Lueb en G.v.d. Wal. Dit recept gebruikt o.a. boekweitgrutten (niet in de Richtlijnen Goede Voeding, te weinig vezels), maar vandaar wel de naam 'Goeie Grutjes wat 'n Cake' ;-).