De betere muffin
De betere muffin bevat méér onbewerkte ingrediënten, meer vezels, minder calorieën, minder geraffineerde suikers en nauwelijks verzadigd vet. Dit recept komt uit het boekje 'Gezond en lekker eten' van de Consumentenbond. Het recept staat onder: weinig calorieën, zoete snack. Enjoy!
Wanneer je een glutenarme muffin wilt maken, dan vervang je het volkorenmeel door 130 gram rijstemeel. Het mondgevoel is dan iets anders, maar voor 'glutenvrij' een goed baksel.
Deze muffin bevat aan toegevoegd, geraffineerde suiker ongeveer 1 suikerklontje per muffin. Terwijl een gewone muffin al snel 4 à 5 toegevoegde suikerklontjes per muffin bevat.
Ingrediënten voor 10 muffins
150 gram gewelde abrikozen (kant en klaar), in stukjes
75 gram havermout, geplette vlokken (als in suikervrije havermout-muesli)
100 gram volkorenmeel óf 130 gram rijstemeel (zilvervlies, bruine rijst)
1 eetlepel citroenrasp
1 zakje bakpoeder
50 gram bruine suiker
1 mespunt zout
1 eiwit, stijf geklopt
100 ml melk
3 eetlepels olie
Bereiding
Meng de droge ingrediënten door elkaar
Voeg melk, olie en eiwit toe
Alles in vormpjes en bak 20 minuten bij 200 graden
Voedingswaarde per muffin
energie 170 kcal
eiwit 3 gram
vet 4 gram, waarvan verzadigd vet 0.7 gram
koolhydraten 29 gram
voedingsvezel 3 gram
zout 0,5 gram (zonder bakpoeder 0,2 g = beter)
(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)
N.B. Gebruik je geen bakpoeder en geen bruine suiker, maar b.v. de zoetstof Splenda, dan kom je op Nutriscore B (net op de grens met A). In het huidige recept van de Consumentenbond wordt het toch slechts Nutriscore C.
(Nutriscore berekend door Olijf Voedingsadvies)