Zijn zoetstoffen veilig en een slimme keuze?
Zoetstoffen worden aan eten en drinken toegevoegd om suiker te vervangen. Daarom krijgen ze een E-nummer. Je leest vaak dat ze schadelijk zouden zijn voor onze gezondheid. Klopt dat?
N.B. In dit blog vind je veel externe links, zodat je kunt zien dat het onderzoek en informatie niet van influencers komt.
Wat zijn zoetstoffen
Zoetstoffen vervangen suiker of een deel daarvan. Ze worden ingedeeld in polyolen (extensieve zoetstoffen) en intensieve zoetstoffen.
Polyolen hebben de helft van de calorieën van suiker. Polyolen smaken minder zoet dan intensieve zoetstoffen. Je darmen kunnen reageren op polyolen met winderigheid en buikpijn. Erytritol is een uitzonderlijk polyol: geen darmklachten, geen bloedsuikerstijging, geen kcal. De naam van een polyol eindigt meestal op 'ol', zoals xylitol, sorbitol.
Intensieve zoetstoffen bevatten geen kcal en je hebt er maar heel weinig van nodig, bijvoorbeeld: aspartaam, acesulfaam-K, cyclamaat, stevia.
Sommige zoetstoffen worden gewonnen uit de natuur (stevia). Anderen worden gemaakt via fermentatie. Sommige zoetstoffen komen niet voor in de natuur (aspartaam). Maar als je lichaam ze afbreekt zijn het essentiële aminozuren, bouwstoffen voor eiwitten, die je lichaam gewoon herkent. Bovendien in een veel lagere hoeveelheid per portie, dan dat ze van nature voorkomen in bijvoorbeeld appel, tomaat, ei. Ons lichaam zelf is eigenlijk een chemische fabriek in het afbreken en verwerken van de gegeten voeding.
Feiten over zoetstoffen
Uit goed onderzoek blijkt dat zoetstoffen niet schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Zoetstoffen hebben een E-nummer als teken dat ze goed zijn onderzocht en veilig bevonden.
Per zoetstof geldt een ADI = aanvaardbare dagelijkse inname. Deze grens is heel ruim genomen. Je komt hier niet makkelijk overheen, zie: zoetstoffenchecker.
Van aspartaam krijg je geen kanker. Het valt in de categorie 'mogelijk kankerverwekkend', vanwege geen bewijs bij mensen. Binnen de ADI hoef je daar dus niet bang voor te zijn. Alcohol valt juist in 'kankerverwekkend' (IARC-classificatie, let op - 2 linkjes), al bij 1 glas per dag.
Zoetstoffen bevatten minder calorieën dan suiker.
Op levensmiddelen die meer dan 10% toegevoegde polyolen bevatten, staat op het etiket de waarschuwing: ”overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben”
Fabels over zoetstoffen
Je krijgt er honger van. Nee, dat is uit goed onderzoek niet gebleken. bij mensen is die niet gevonden.
Van light frisdrank word je dik: je bloedsuiker en insulineafgifte stijgen. Nee, dat blijkt niet.
Zoetstoffen zijn slecht voor je darmflora. Dat is niet overtuigend bewezen. Twijfel je hierover, meet dan je eigen bloedsuikerspiegel. Meten = weten.
Wat is beter: suiker of zoetstof?
Dranken verzadigen minder dan vaste voedingsmiddelen. Je kunt daardoor ongemerkt veel energie binnen krijgen. Echter, frisdranken met zoetstof zijn net zo zuur als frisdrank met suiker. Daardoor kan er tanderosie optreden. Je kunt ze dus beide beter niet drinken. Als je er wel voor kiest, is af en toe een glaasje frisdrank met zoetstof de beter keuze. Zelf doe ik dat 0 tot 1x per dag.
Wat betreft koffie en thee met een zoetje: het scheelt daadwerkelijk suiker en kcal, dus helpend. Echter, je blijft aan zoete smaak gewend en het is daarmee een zoethoudertje.
Hetzelfde geldt voor met zoetstof gezoete zuivel. Het scheelt toegevoegd suiker en daarmee kcal. Zelf hecht ik wel waarde aan mijn dagelijkse glaasje met zoetstof gezoete drinkyoghurt. Ik houd niet van melk, en zo heb ik de voedingswaarde op een voor mij lekkere manier geconsumeerd. Bovendien staat drinkyoghurt light in de Schijf van Vijf.
Vast voedsel met zoetstof in plaats van suiker kan nog steeds veel kcal bevatten. En wellicht zout, verzadigd vet, weinig vezels, weinig eiwit. Dus zoetstof maakt een product niet direct gezond. Maar het zorgt er wel voor dat je minder suiker binnenkrijgt. Dit kan voor mensen echt een voordeel zijn.
Zoetstoffen en suiker zitten vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals frisdranken, sauzen en snoep. Eet het dus allemaal met mate en focus op de producten die wel in de Schijf van Vijf staan. Als je liever geen zoetstoffen of suikers gebruikt, is dat natuurlijk een prima keuze! Je hebt beide niet nodig.
Heb je meer informatie nodig, maak dan een afspraak. Dan kijk ik met je mee.