Suikerclaim op het etiket
Een suikerclaim als 'suikervrij', 'suikerarm' en 'zonder toegevoegd suiker': Wat betekent dit en wanneer ben je goed bezig?
Moet je suikervrij eten?
Volledig suikervrij eten is niet mogelijk. Het zit vaak van nature in producten. Denk aan fruit, zuivel, groenten, granen. Dit zijn gezonde producten vanwege vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten, enzovoorts.
Het advies van de Gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde en vrije suikers zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld uit koek, sap, frisdrank, honing en andere bewerkte producten.
Je bent dus goed bezig als je eet volgens de Richtlijnen goede voeding en de Schijf van vijf.
Suikerclaim Suikervrij (geen suiker)
Dit betekent: Het suikergehalte van het product is maximaal 0,5 gram per 100 gram of 0,5 gram per 100 milliliter.
Bijvoorbeeld een limonade of frisdrank op basis van uitsluitend water met zoet- en/of smaakstof. Dit bevat geen enkele vorm van suiker.
Suikerclaim Suikerarm (weinig suiker)
Dit betekent: Het suikergehalte van het product is maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter. Dit is weinig suiker ofwel laag in suiker.
Bijvoorbeeld deze granola met 4.4 gram suiker per 100 gram. Dit suiker komt dan bijvoorbeeld uit de granen, noten, zaden en kokosbloesemnectar.
Overigens is 4 gram gelijk aan 1 suikerklontje, dat is per 100 gram granola niet veel. Maar dat maakt het niet automatisch gezond. Er kan bijvoorbeeld teveel verzadigd vet in zitten of te weinig vezels van nature.
Suikerclaim Zonder toegevoegde suiker
Er is geen suiker toegevoegd. Dus geen toevoeging als glucose, fructose, suiker, honing, dadelpasta, vruchtensiroop, sap. Producten zonder suiker toegevoegd worden ook wel 'Natural' of '100%' genoemd.
Er kan wel suiker van nature in deze producten zitten. Bijvoorbeeld de natuurlijke suiker in appelmoes is fruitsuiker ofwel fructose. De natuurlijke suiker uit chocolademelk/melk is melksuiker ofwel lactose.
Als er wel van nature suikers in het product zitten dan moet dat óók ergens op de verpakking worden geschreven: 'Dit product bevat van nature aanwezige suikers'. Bijvoorbeeld bij appelmoes 0%, zonder suiker toegevoegd. Er kunnen daarnaast ook zoetstoffen zijn gebruikt. Zoals met zoetstof gezoete chocolademelk.
Light (vanaf 30% minder)
Dit betekent bij suiker: er zit in vergelijking met het gewone product minder dan 30% suiker in. Bijvoorbeeld bij honig met cichoriewortelsiroop (een zoet-smakende vezelstroop). Het suikergehalte is verlaagd. Het product kan alsnog veel suiker bevatten.
Conclusie
Staat er groot '0%', 'light', 'zonder suiker toegevoegd' of '100%' op de verpakking? Kijk altijd bij de voedingswaarde-declaratie per 100 gram of 100 milliliter. Is de 'waarvan suikers' hier maximaal 0.5? Dan is het daadwerkelijk suikervrij.
Meer uitleg nodig? Kom dan eens langs voor Etiketten lezen of Supermarktsafari. Maak een afspraak.
Extra voorbeeld (suikerklontje)
Vergelijk deze 3 ketchupverpakkingen maar eens op suiker.
Tomaten ketchup (gegevens van de website supermarkt) | waarvan gram suikers per 100 ml | en als portie per eetlepel van 15 ml | of als suikerklontje per eetlepel |
Jumbo Origineel | 23 | 3,5 | ca. 1 |
Jumbo Light 50% | 11 | 1,7 | ca. 1/2 |
Remia Zero added sugar, met zoetstof | 4.1 | 0.6 | ca. 1/4 |
Ondanks dat er veel suikerklontjes in een hele fles ketchup kunnen zitten, valt dat per portie van een eetlepel reuze mee. Zeker bij light en zero. Dit kun je ook zelf makkelijk leren berekenen, zelfs als je geen rekenwonder bent.