Cambridge dieet en verborgen dikmakers
Ervaringen met het Cambridge dieet zijn er in soorten en maten.
Feit is dat lang niet iedereen blij is met het Cambridge dieet. Want in de praktijk werkt het als een crashdieet. Deze cliënten kiezen uiteindelijk liever voor gezond afvallen bij Olijf Voedingsadvies. Dan maar iets minder snel afvallen, maar wel zo gezond en zonder klachten.
Nadelen van het Cambridge dieet in de praktijk
Wat ik hier terug hoor is dat mensen het Cambridge dieet moeilijk vol te houden vinden, saai en niet zo smaakvol. Ze vinden het moeilijk om het verloren gewicht eraf te houden. Dus, vaak zitten de kilo's er zo weer bij. En dan is de aanvankelijke euforie van snel afvallen net zo snel voorbij.
Wanneer je je lichaam laat crashen met een laag calorisch dieet, maakt je lichaam meer hongerhormoon en minder verzadigingshormoon aan. Bovendien gaat je verbranding omlaag en ga je dus zuiniger om met de energie uit voeding die nog binnenkomt. Ofwel, je komt sneller aan. Deze effecten houden aan tot na een jaar later. Daardoor kom je makkelijk weer aan na het volgen van een crashdieet. (Bron: Prof.dr. E.F.C. van Rossum. Internist-endocrinoloog, Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC, video).
Daarnaast rapporteren mijn cliënten klachten als haaruitval, stoelgang werkt niet meer, futloos en moe. Op internet lees ik over het ontstaan van galstenen en darmklachten. Mensen vinden het dieet erg streng en krijgen het koud.
Herstellen van klachten door Cambridge
Zaak is om eerst de energie en stoelgang weer goed te krijgen. Dat kan alleen met gezonde, normale, vezelrijke voeding. Zodat de darmen en de tekorten in vitamines en mineralen zich kunnen herstellen. Ik ben altijd super blij als deze cliënten zicht weer fit gaan voelen. Daarna zal door een gezonde leefstijl gewerkt moeten worden aan het op gang helpen van de verbranding, zodat het mogelijk wordt om af te vallen.
Andere verborgen dikmakers
Andere verborgen dikmakers zijn stress en slaaptekort (ook door ploegendienst). Deze verhogen het hormoon cortisol. Als de receptoren uit jouw lichaam daar gevoelig voor zijn, kan dit snel leiden tot een dikmakend effect op de buik. Ook medicatie kan een vetopslaand effect hebben. Daarnaast kunnen in jouw lichaam groeihormoon, schildklierhormoon en de geslachtshormonen relatief laag zijn. Dit zorgt allemaal voor minder verbranding en meer vetmassa. Ook onze leefomgeving speelt een rol. Als je steeds via reclame, tijdschriften, winkels en je eigen keukenkastjes lekkernijen ziet, dan wordt er hongerhormoon aangemaakt. Door gedachtes en prikkels kun je dus cravings krijgen, snacktrek.
Controle krijgen over verborgen dikmakers, met Olijf Voedingsadvies
Wat helpend is om al deze verborgen dikmakers te managen is stap voor stap werken aan een gezonde leefstijl. Zorg voor een gezonde leefomgeving, beweeg, manage je stress en je slaap, overleg eventueel met je huisarts voor andere medicatie, maak de inhoud van je keukenkastjes gezonder en werk eraan om ook in gezelschap grip te krijgen op wat je eet.
En in de veelheid van al deze zaken help ik je graag het stuur vast te houden. Want er zijn veel tips te geven en een goed ondersteunend menu om dit voor elkaar te krijgen.
Wil je graag hulp om alles eens op een rijtje te zetten en te starten met gezond afvallen? Als je een bericht achter laat, neem ik zo snel mogelijk contact met je op voor een gratis informatiegeprek.
Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo (Bunnik, Odijk, Werkhoven, omgeving Utrecht en Heuvelrug).