Olijf Voedingsadvies | Gezond en blijvend afvallen

Moeten we stoppen met brood eten in verband met gluten?

Moeten we stoppen met brood eten in verband met gluten?

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) stelt dat alle publicaties die verschijnen over de vermeende effecten van gluten nauwelijks wetenschappelijke basis kennen. Wanneer iemand zomaar deze producten gaat schrappen ontstaat de kans op een eenzijdig menu. Een glutenvrij dieet zonder medische noodzaak kan schadelijk zijn omdat in glutenbevattende granen zoals tarwe of spelt veel gezonde bouwstoffen en vezels zitten die belangrijk zijn voor het lichaam, aldus de patiëntenvereniging.

Hype

“Van brood word je dik, het is ongezond en dat ligt met name aan de gluten luidt zo ongeveer de boodschap van de media. Brood zou een schadelijk product zijn voor grote bevolkingsgroepen.” Maar dit is een uit de VS overgewaaide hype.

Wanneer wel?

Glutenvrij eten is volgens de huidige wetenschappelijke studies voor hooguit 3 à 4 procent van de mensen een goed idee: dat zijn mensen die vanwege intolerantie (coeliakie) of sensitiviteit) dit dieet zouden moeten volgen. Bewijs dat het voor andere groepen mensen gezond zou zijn ontbreekt.

Heb je een vraag hierover?

Mocht je het idee hebben dat je brood beter zou kunnen mijden, bel dan eens vrijblijvend met Olijf Voedingsadvies. Bij een intake en advies nemen we je voeding onder de loep. Als het echt noodzakelijk blijkt, kun je vervolgens voor een dieetadvies naar de diëtist.

Bron: gezondheid.be