Nieuw: Optimel Puur! Is dat gezond?

Nieuw: Optimel Puur! Is dat gezond? FrieslandCampina introduceert een geheel nieuwe generatie drinkzuivel: Optimel Puur. De eerste drinkyoghurt in Nederland zonder vet, zonder toegevoegde suikers én zonder zoetstoffen. De varianten bevatten calcium, eiwit en vitaminen B2 en B12. Net zoals alle andere zuivelproducten. Deze 100% natuurlijke drinkyoghurt bestaat uit slechts drie ingrediënten: verse magere yoghurt, 5% vruchtensap en natuurlijk aroma. Dat vraagt om onderzoek, want is dit gezond?

Qua kcal vergelijkbaar met magere melk, karnemelk, andere Optimel drinks. Het bevat net als de bestaande Optimel drinks 32 kcal per 100 ml, ofwel 80 kcal per glas van 250 ml. Daarom is het, wat dat betreft, ook vergelijkbaar met magere melk en karnemelk.

Qua koolhydraten en suikers dezelfde soort vergelijking. Als we Optimel Puur vergelijken met suikerrijke yoghurtdrinks is deze pure variant natuurlijk beter. Als we het vergelijken met gewone magere melk, karnemelk of de ‘gewone’ Optimel drinkyoghurt dan is er feitelijk suiker toegevoegd via het vruchtensap. Even rekenen: 5% toegevoegd sap in een glas van 250 ml komt overeen met 12,5 ml sap, ofwel 1/3 suikerklontje. Dat valt alleszins mee. Dat is ongeveer een eetlepel sap, vandaar natuurlijk dat aroma nodig is om smaak te geven aan deze drank.

Qua smaak, daar valt over te twisten. Optimel Puur is de helft minder zoet dan de bekende Optimel drinkyoghurts. Het heeft, volgens de fabrikant, een frisse pure zuivelsmaak met een vleugje fruit. Zelf houd ik wel van yoghurt met een smaakje, maar liefst niet door toegevoegd suiker of zoetstoffen. Immers hoe minder je went aan zoet, hoe minder je getriggerd wordt door deze smaak om méér te consumeren. Door Optimel Puur te kiezen heb ik, wat dat betreft, dus een goede keuze. Ik vind het drankje wat waterig of dunnig aandoen, maar qua smaak wel redelijk o.k. Volgens anderen is het smaakje kunstmatig of het citrus/bosfruit maar moeilijk te herkennen. Tja, ik zou zeggen, zelf testen dus.

Zelf maken? Meer smaak door meer sap toe te voegen, maar dat is ook meer suiker en dus kcal. Je kunt deze drank natuurlijk ook makkelijk zelf maken. Neem magere yoghurt en voeg een klein scheutje sap toe. Klaar is Kees en het is nog goedkoper ook! Alleen, houd je het slechts bij 1 eetlepel sap op een groot glas yoghurt, dan zal je van de smaak weinig proeven. Voeg je meer toe, dan is het al snel niet meer zo gezond. Immers de suikers uit vruchtensap herkent het lichaam als gewone suiker. Dit leidt tot een snellere piek in je bloedsuikerspiegel. Het heeft dan dus per saldo een minder verzadigend en dikmakend effect.

Samengevat biedt Optimel Puur een verantwoorde, en dus gezonde, keuze binnen het zuivelsegment. In de keuzetabel van het Voedingscentrum komt dit product daarom in de categorie ‘voorkeur’ terecht.

 

%name Nieuw: Optimel Puur! Is dat gezond?

Door Annette Wessels, BGN-gewichtsconsulent voor gezond afvallen of aankomen, zonder dieet, in Utrecht eo (Bunnik, Odijk, Werkhoven, omgeving Utrecht en Heuvelrug).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.